• U bent hier: Home
 

Walking a thin line... De behandeling van anorexia nervosa als waagstuk

Categorie
Opleiding
Datum
2020-03-05 19:00 - 21:00
Locatie
Zaal Willem Van Croye, Faculty Club Groot Begijnhof 14, 3000 Leuven

Vormingsavond in het Convent van Chièvres in Leuven, door experts eetstoornissen psychiater professor Elske Vrieze en kinder- en jeugdpsychiater Elke Van Roie.

 

Als een ondervoede patiënt met anorexia nervosa, jong of oud, zich aanmeldt voor behandeling, is gewichtsherstel meestal topprioriteit. Eten is het medicijn. Historisch én volgens de actuele richtlijnen zijn cognitieve gedragstherapie en (multi-)familie therapie aangeraden  interventies.

Maar onderzoek toont aan dat ongeveer de helft van de patiënten die een gezond gewicht bereikten na behandeling kampen met herval binnen het jaar. Hun lijden is groot, de psychosociale impact ingrijpend, de problematiek (levens) gevaarlijk. Er is dus een  grote behoefte aan bijkomende, hoopgevende therapiemethodes zowel bij zorgteams voor kinderen, jongeren en volwassenen, als bij patiënten en hun familie zelf.

In deze vormingsavond krijg je de gevestigde behandelrichtlijnen voor anorexia nervosa bij kinderen en volwassenen opgefrist. Daarnaast maken de sprekers ruimte voor beloftevolle, nieuwe invalshoeken uit de klinische praktijk.


19.00 – Onthaal
19.25 – Welkom - prof. dr. Filip Bouckaert, hoofdarts UPC KU Leuven
19.30 – "Walking a thin line… De behandeling van anorexia nervosa als waagstuk" - prof. dr. Elske Vrieze, psychiater-psychotherapeut UPC KU Leuven & dr. Elke Van Roie, kinder- en jeugdpsychiater UPC KU Leuven
21.00 – Receptie


Deelname is gratis, inschrijven verplicht.

Deelname aan deze vormingsavond wordt beperkt tot artsen en paramedici.
Accreditering psychiatrie is aangevraagd.

 
 

Alle datums

  • 2020-03-05 19:00 - 21:00

Powered by iCagenda

YUNECO Crisis

YUNECO Care

YUNECO Combi

Picture1 Care Circle Combi Circle
 YUNECO Crisis wil streven naar een transparante, toegankelijke voorzieningen-overschrijdende crisishulp aan kinderen, jongeren en hun context bij acute psychische en kinder/ jeugdpsychiatrische crisissen.

Lees meer

YUNECO Care wil een aanklampend en langdurig beschikbaar aanbod creëren voor kinderen en jongeren met een meervoudige en complexe problematiek die daardoor meestal zorg nodig hebben over langere termijn, maar daarbij niet altijd even makkelijk bereikbaar zijn.

Lees meer

YUNECO Combi wil een kwaliteitsvol beleid en gepaste zorg bieden voor de specifieke doelgroep jongeren met een combinatie van een verstandelijke beperking en geestelijke gezondheidsproblemen en –risico’s. 

Lees meer 

     

YUNECO Crosslink

YUNECO Connect

YUNECO Caro 

crosslink Header Yuneco Connect transprnt YUNECO Caro cirkel transprnt

Het programma YUNECO Crosslink streeft er naar om het netwerk zoveel mogelijk als lerend netwerk te laten fungeren, een kruispunt (Cross) waarbinnen doelbewust kennis en ervaringen worden uitgewisseld om nieuwe inzichten, oplossingen en werkwijzen te creëren.

Lees meer

YUNECO Connect is het programma Vroegdetectie - Vroeginterventie (VD-VI) dat zich richt op ultra hoog risico situaties (UHR) die kunnen leiden tot een ernstig geestelijk gezondheidsprobleem.

Lees meer

 Het zorgprogramma YUNECO Caro brengt GGZ-expertise naar jongeren met een psychische kwetsbaarheid, die in residentiële jeugdhulp verblijven, én hun teams.  We bieden tevens outreach GGZ-expertise aan de jongeren die verblijven in de gemeenschapsinstelling De Grubbe

Lees meer