YUNECO

1e Vlaams congres transculturele geestelijke gezondheidszorg

Categorie
Congres
Dates
2023-04-24 10:41 - 17:00
Locatie
Congrescentrum UPC KU Leuven - Universitair Psychiatrisch Centrum KU Leuven, 517, Leuvensesteenweg, Kortenberg, Leuven, Vlaams-Brabant, Vlaanderen, 3070
E-mail
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

1e Vlaams congres transculturele geestelijke gezondheidszorg

 

Congres in samenwerking met het team transculturele traumazorg aan vluchtelingen van de KU Leuven, PraxisP & Faculteit Psychologie en Pedagogische Wetenschappen KU Leuven, en het Centrum voor Geestelijke Gezondheidszorg Vlaams-Brabant-Oost.

Onze samenleving is superdivers en in beweging, en is een waar kruispunt van talen en culturen. Migratie is geen ongekend of verwaarloosbaar aspect meer, maar een belangrijk gegeven in ons samen leven. Elke hulpverlener komt in contact met de vele verschillende aspecten van die diversiteit.

In dit congres ga je samen met nationale en internationale experts op exploratie in die transculturele wereld. Wat zijn kenmerkende thema’s en processen in de transculturele hulpverleningsrelatie? Wat zijn denkkaders en handvatten voor transculturele diagnostiek en behandeling? Via lezingen en workshops krijg je een inkijk in de boeiende en rijke transculturele zorgpraktijk.

Voorlopig programma

9.00 | Inleiding

9.15 | Lezingen 

sprekers:
Prof. Lucia De Haene is hoofddocent aan de Faculteit Psychologie & Pedagogische Wetenschappen van de KU Leuven. Ze is academisch verantwoordelijke in het facultair praktijkcentrum PraxisP van de KU Leuven en superviseert de transculturele traumazorg aan vluchtelingen van de KU Leuven, dat samenwerkt in de transcultureel psychiatrische dagbehandeling voor minderjarige vluchtelingen, afdeling Paso, in het UPC KU Leuven.

Samrad Ghane is klinisch psycholoog, psychotherapeut, medisch antropoloog en senior researcher. Hij is een specialist in de culturele psychiatrie en hoofdopleider bij Parnassia Groep voor de psychologen in de regio Midden, Oost en Zuid Nederland. Binnen de Nederlandstalige Vereniging voor Psychotrauma (NvTP) is hij bestuurslid en portefeuillehouder van de Special Interest Groups en voorzitter van de SIG culturele diversiteit.

10.45 | Pauze

11.00 | Lezing 

Bijdragen van: 

Cécile Rousseau en Rachel Kronick zijn verbonden aan de Division of Social & Transcultural Psychiatry aan de McGill University in Montreal in Canada.

12.30 | Middagpauze

13.30 | Workshops

Neem deel aan drie workshops. Geef je voorkeur bij je inschrijving, de organisatoren houden er zoveel mogelijk rekening mee. Elke workshop duurt 50 minuten.

Workshop 1
Chris Noorduin, transcultureel psychotherapeut CGG-BVO
Workshop 2
prof. Lucia De Haene
Workshop 3
Redouane Ben Driss, klinisch psycholoog CGG-VBO
Workshop 4
dr. Jakob Versteele, kinder- en jeugdpsychiater UPC KU Leuven
 


17.00 | Receptie

Deelnameprijs

inclusief broodjeslunch

  • 140 euro
  • medewerkers Z.org KU Leuven: je kan inschrijven zonder te betalen, de verrekening van je deelnameprijs gebeurt intern. Stem vooraleer je inschrijft steeds je deelname af met je leidinggevende, via myUPC.

Vragen?

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Organisatie

Dit congres wordt georganiseerd door het UPC KU Leuven in samenwerking met het zorgteam voor transculturele traumazorg aan vluchtelingen van de KU LeuvenPraxisP (KU Leuven), de Faculteit Psychologie en Pedagogische Wetenschappen KU Leuven, en het Centrum voor Geestelijke Gezondheidszorg Vlaams-Brabant-Oost. 

Expertisenetwerk

Met het interfacultaire ExpertisenetwerkTransculturele Traumazorg bouwen twee KU Leuven-partners aan een antwoord op de nood aan gespecialiseerde geestelijke gezondheidszorg en maatschappelijke inbedding voor vluchtelingen: het Team Transculturele Traumazorg aan Vluchtelingen PraxisP aan de Faculteit Psychologie en Pedagogische Wetenschappen, en het Universitair Psychiatrisch Centrum KU Leuven.

 
 

Alle datums

  • 2023-04-24 10:41 - 17:00

Powered by iCagenda