NIEUWE DATA - Tweedaags congres “Infant Mental Health Zorg voor de kleintjes, een investering in de toekomst

Categorie
Congres
Datum
2021-06-03 09:00 - 16:00
Locatie
Provinciehuis Vlaams-Brabant, Provincieplein 1, 3010 Leuven
E-mail
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Tweedaags congres “Infant Mental Health Zorg voor de kleintjes, een investering in de toekomst


Kennis over hoe jonge kinderen opgroeien en hoe ouders hun ouderlijke vaardigheden ontwikkelen, groeide binnen het IMH-denken en beïnvloedde het werk van psychologen en psychiaters. We weten dat niet alle jonge kinderen en ouders dezelfde groeikansen hebben, we weten welke krachten die groeikansen bevorderen en welke risico’s ontwikkeling bedreigen. We weten veel over hoe die eerste levensjaren van het grootste belang zijn voor de latere geestelijke gezondheid en hoe ontwikkelings-ondersteuning op jonge leeftijd een verschil kan maken voor de latere volwassenheid.


Op dag 1 vertalen we deze kennis naar zorgverleners op 0° en 1° lijn, zodat ze ten volle benut kan worden voor de jongste kinderen en hun gezinnen. Deze zorgverleners van 0° en 1° lijn staan immers dicht bij jonge gezinnen en zien mogelijkheden en moeilijkheden wanneer ze zich voordoen. Zij zijn goed geplaatst een belangrijke rol op te nemen in preventie en ontwikkelingsondersteuning. Waar preventie niet voldoende is, hebben zij een plaats in detectie van vroege moeilijkheden, en in het verwijzen van gezinnen naar 2° en 3° lijn. Tenslotte zijn ze cruciale partners in de samenwerking met hulpverleners van 2° en 3°lijn, eens kinderen en gezinnen daar een behandelingstraject volgen. Gedeelde kennis overheen alle hulpverleningsechelons is dan ook een belangrijke basis voor een maatschappelijk perspectief op de allerkleinsten, voor een samenleving waarin de kleinste stekjes in de tuin de grootste zorg krijgen. Op deze dag wordt een boek over dit thema ‘Vroege ontwikkeling alle kansen geven’ voorgesteld.


PROGRAMMA:


9u00: Onthaal
9u30: Het nest voor het nestje. De zorg voor het prille gezin op 0° en 1° lijn. Prof. Dr. Nicole Vliegen
9u45: IMH en het nieuw geestelijke gezondheidsbeleid voor kinderen en jongeren. Een globale en geïntegreerde aanpak. Toon Langeraert
10u00: Over feeën, tolken en ambassadeurs. De rollen van de zorgverlener. Prof. Dr. Nicole Vliegen
10u45: Koffiepauze
11u15: Over milde spiegels, zorgzame taal en spelen met gedachten. Ondersteunen van ouderschap. Prof. Dr. Eileen Tang
12u00: Vroege ontwikkeling alle kansen geven. Boekvoorstelling. Mw. Lieve Van Lier
12u15: Lunchpauze
13u30: Kind-ontwikkeling ondersteunen: kinderspel? Mw. Ilse Vansant
14u15: Samen (be)handelen Dr. Binu Singh
15u00: Reflecties Prof. Em. Peter Adriaenssens
15u45: Receptie

 

PRAKTISCHE INFORMATIE:


Wanneer? donderdag 3 juni 2021


Waar? Provinciehuis Vlaams-Brabant – Provincieplein 1, 3010 Leuven


Inschrijven? Online via de website: https://rinovlaanderen.be


Prijs? Niet-leden: € 145
Leden WAIMH-Vlaanderen en studenten van de opleiding Infant Mental Health: € 115


Inclusief? Broodjeslunch, een exemplaar van het boek en een receptie aangeboden door WAIMH-Vlaanderen, RINO Vlaanderen en PraxisP. Voor de receptie dien je verplicht in te schrijven via het inschrijvingsformulier.


Betaling? Overschrijving van het gepaste saldo met vermelding van de naam van de deelnemer(s). Rekeningnummer: BE57 7805 9065 4635 (RINO-Vlaanderen vzw) Vanuit het buitenland: IBAN BE57 7805 9065 4635


Accreditering? Accreditering wordt aangevraagd voor artsen.


Organisatie? De organisatie is een samenwerkingsverband tussen WAIMH-Vlaanderen, het Psychodynamische team PraxisP en RINO-Vlaanderen.


Informatie? Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

 
 

Alle datums

  • 2021-06-03 09:00 - 16:00

Powered by iCagenda

YUNECO Crisis

YUNECO Care

YUNECO Combi

Picture1 Care Circle Combi Circle
 YUNECO Crisis wil streven naar een transparante, toegankelijke voorzieningen-overschrijdende crisishulp aan kinderen, jongeren en hun context bij acute psychische en kinder/ jeugdpsychiatrische crisissen.

Lees meer

YUNECO Care wil een aanklampend en langdurig beschikbaar aanbod creëren voor kinderen en jongeren met een meervoudige en complexe problematiek die daardoor meestal zorg nodig hebben over langere termijn, maar daarbij niet altijd even makkelijk bereikbaar zijn.

Lees meer

YUNECO Combi wil een kwaliteitsvol beleid en gepaste zorg bieden voor de specifieke doelgroep jongeren met een combinatie van een verstandelijke beperking en geestelijke gezondheidsproblemen en –risico’s. 

Lees meer 

     

YUNECO Crosslink

YUNECO Connect

YUNECO Caro 

crosslink Header Yuneco Connect transprnt YUNECO Caro cirkel transprnt

Het programma YUNECO Crosslink streeft er naar om het netwerk zoveel mogelijk als lerend netwerk te laten fungeren, een kruispunt (Cross) waarbinnen doelbewust kennis en ervaringen worden uitgewisseld om nieuwe inzichten, oplossingen en werkwijzen te creëren.

Lees meer

YUNECO Connect is het programma Vroegdetectie - Vroeginterventie (VD-VI) dat zich richt op ultra hoog risico situaties (UHR) die kunnen leiden tot een ernstig geestelijk gezondheidsprobleem.

Lees meer

 Het zorgprogramma YUNECO Caro brengt GGZ-expertise naar jongeren met een psychische kwetsbaarheid, die in residentiële jeugdhulp verblijven, én hun teams.  We bieden tevens outreach GGZ-expertise aan de jongeren die verblijven in de gemeenschapsinstelling De Grubbe

Lees meer