YUNECO

Webinar Zorgtraject eetstoornissen

Categorie
ELP Vorming
Dates
2024-02-16
Locatie
online
E-mail
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Aan alle diëtisten

Aan alle klinisch psychologen/orthopedagogen

Aan alle huisartsen, (jeugd)psychiaters, kinderartsen

Allicht hoorden jullie al van de plannen van de FOD-volksgezondheid en het RIZIV om voor jongeren en jongvolwassenen een zorgprogramma eetstoornissen uit te bouwen. Vanaf 1 februari 2024 kan een behandelend arts een zorgtraject opstarten voor patiënten tot en met 23 jaar met een diagnose eetstoornis (anorexia nervosa, boulimia nervosa, binge eating disorder). Klinisch psychologen/orthopedagogen en diëtisten kunnen jongeren in dit zorgtraject begeleiden zonder remgeld. Voor advies en ondersteuning kunnen de ambulante hulpverleners in de eerste lijn een beroep doen op een multidisciplinair ambulant supportteam (MAST-GGKJ).

Alle diëtisten met kennis en ervaring met eetstoornissen en/of de bereidheid zich bij te scholen via de daartoe voorziene modules van Eetexpert vzw kunnen instappen in een nieuwe conventie. Via een overeenkomst met YUNECO, het netwerk geestelijke gezondheid kinderen en jongeren (GGKJ), kunnen jullie dan jaarlijks 15 sessies gratis aanbieden aan jongeren.

Alle klinisch psycho-/orthopedagogen kunnen deel uitmaken van dit zorgprogramma, mits kennis en ervaring met eetstoornissen en/of de bereidheid zich bij te scholen via de daartoe voorziene modules van Eetexpert vzw. Jullie kunnen via de conventie eerstelijnspsychologische zorg in dit zorgtraject werken via een overeenkomst met een netwerk geestelijke gezondheid (10-20 sessies/jaar).

Elke behandelend arts kan een zorgtraject opstarten. Daartoe bevestigt die de diagnose van een eetstoornis en organiseert een multidisciplinair overleg met minstens 1 en maximum 3 andere disciplines (bij voorkeur een diëtist, een klinisch psycho-/orthopedagoog en/of een (kinder- en jeugd)psychiater), waarin een behandelplan wordt opgesteld.

Meer uitleg is te vinden via de website van het RIZIV: https://www.riziv.fgov.be/nl/thema-s/verzorging-kosten-en-terugbetaling/wat-het-ziekenfonds-terugbetaalt/geestelijke-gezondheidszorg/toegankelijke-ambulante-zorg-voorjongeren-tot-en-met-23-jaar-met-eetstoornissen-dankzij-multidisciplinair-zorgtraject

We nodigen je uit om mee te stappen in deze zorgtrajecten zodat jongeren met eetstoornissen een mooi geïntegreerd zorgaanbod kunnen krijgen. Ben je geïnteresseerd?

Neem deel aan onze webinar op 16 februari 2024, 9-10u! 

Schrijf je in via de groene knop rechts bovenaan. Enkele dagen voor het webinar ontvang je een deelnamelink.

 
 

Alle datums

  • 2024-02-16

Powered by iCagenda

Picture1 Care Circle Combi Circle

 YUNECO Crisis wil streven naar een transparante, toegankelijke voorzieningen-overschrijdende crisishulp aan kinderen, jongeren en hun context bij acute psychische en kinder/ jeugdpsychiatrische crisissen.

Lees meer

YUNECO Care wil een aanklampend en langdurig beschikbaar aanbod creëren voor kinderen en jongeren met een meervoudige en complexe problematiek die daardoor meestal zorg nodig hebben over langere termijn, maar daarbij niet altijd even makkelijk bereikbaar zijn.

Lees meer

YUNECO Combi wil een kwaliteitsvol beleid en gepaste zorg bieden voor de specifieke doelgroep jongeren met een combinatie van een verstandelijke beperking en geestelijke gezondheidsproblemen en –risico’s. 

Lees meer

     
crosslink Header Yuneco Connect transprnt YUN Connect EPZ logo

YUNECO Combi Condor biedt kinderen en jongeren met een verstandelijke beperking én geestelijke gezondheidsproblemen gedurende drie weken intensieve ondersteuning bij escalerende gedragsproblemen.

Lees meer

YUNECO Connect is het programma Vroegdetectie - Vroeginterventie (VD-VI) dat zich richt op ultra hoog risico situaties (UHR) die kunnen leiden tot een ernstig geestelijk gezondheidsprobleem.

Lees meer

 YUNECO Connect EPZ is de versterking van de psychologische zorg waarbij via zelfstandig werkende psychologen en orthopedagogen een aanbod dichtbij en laagdrempelig wordt georganiseerd, in verbinding met YUNECO, voor kwetsbare kinderen en jongeren die de weg naar hulpverlening moeilijk vinden. 

Lees meer

     
YUN_Caro_logo.png YUN DGT logo  crosslink 

 Het zorgprogramma YUNECO Caro brengt GGZ-expertise naar jongeren met een psychische kwetsbaarheid, die in residentiële jeugdhulp verblijven, én hun teams.  We bieden tevens outreach GGZ-expertise aan de jongeren die verblijven in de gemeenschapsinstelling De Grubbe

Lees meer

  DGT staat voor dialectische gedragstherapie, speciaal ontwikkeld om nieuwe manieren aan te bieden om met lastige situaties en emoties om te gaan

Lees meer

 

Het programma YUNECO Crosslink streeft er naar om het netwerk zoveel mogelijk als lerend netwerk te laten fungeren, een kruispunt (Cross) waarbinnen doelbewust kennis en ervaringen worden uitgewisseld om nieuwe inzichten, oplossingen en werkwijzen te creëren.

Lees meer