YUNECO kenniskringen zijn groepen van hulpverleners die willen samenwerken rond bepaalde onderwerpen. De kenniskring is een methodiek waarbij via een besloten digitaal forum mensen samen aan de slag kunnen gaan rond een specifiek thema of project. Binnen de kenniskring kan gebruik gemaakt worden van tools als: discussieforum, prikbord, gedeelde kalender, samen schrijven aan documenten, databanken uitbouwen, projecten plannen, enz.
De YUNECO kenniskringen zullen uiteraard ook fysieke ontmoetingen hebben, waarbij ze tot een gezamenlijk actieplan voor onderlinge kennisdeling en het aanreiken van expertise aan de andere sectoren kunnen komen. Elke kenniskring zal met ondersteuning van de referentiepersoon een duidelijk actieplan voor het komende jaar uitzetten.
Voor volgende doelgroepen worden jaaractieplannen opgesteld in de schoot van de betreffende kenniskring. De respectievelijke doelstellingen in het actieplan per doelgroep kunnen erg verschillend zijn en we geven telkens een voorbeeld, geïnspireerd door de brainstorm in de werkgroep:
Infants, peuters en kleuters (0-6 jaar)
Recent ontstonden heel wat jonge initiatieven voor deze doelgroep in de provincie. De kenniskring kan helpen in de zoektocht naar optimale overlegstructuren en snelle kennisdeling van de gehanteerde methodieken.
Ken je de podcast 'Door de oren van een kind' al?
Kinderen van ouders met een psychische of afhankelijkheidsproblematiek (KOPP/KOAP)
Er bestaan evidence based preventieve modules voor KOPP/KOAP, gekend en toegepast in een aantal voorzieningen in de provincie. Dit aanbod dient meer beschikbaar te komen en er moet verder gesensibiliseerd worden voor de toeleiding er naartoe.
Jongeren met een justitiële en psychische problematiek
Een specifieke kenniskring, waaraan politie, consulenten van de jeugdrechtbank, hulpverleners uit de forensische en reguliere jeugdpsychiatrie, uit de voorzieningen van Welzijnszorg en VAPH aan deelnemen kan instaan voor de intervisie omtrent thema’s als agressiehantering, rehabilitatieprojecten, time-outafspraken, enz.
Jongeren met een migratieachtergrond of vluchtelingenproblematiek
Een klein zorgcircuit is zich voor deze doelgroep aan het ontwikkelen met tijdelijke middelen toegekend aan enkele CGG, CAW en Praxis-P in samenwerking met vzw. Solentra. Het opzetten van een psycho-educatief groepsprogramma voor reguliere GGZ-werkers (naar het voorbeeld van Mindspring15) behoort tot de mogelijkheden van een te ontwikkelen kenniskring.
Participatie en ervaringsdelen
Deze kenniskring biedt een forum voor medewerkers van (toekomstige) participatieve initiatieven binnen het brede YUNECO-netwerk. We bundelen de weinige initiatieven die er zijn, wissellen good practices uit met enthousiaste collega's en delen onze expertise om zo participatie vanzelfsprekender te maken in het werkveld van de geestelijke gezondheid. De kenniskring is opgestart in oktober 2020 en we zijn momenteel op zoek naar gedreven personen die de kenniskring mee vorm willen geven samen met de referentiepersoon Participatie.
Eetstoornissen
Een kenniskring eetstoornissen is een groep van professionals die zich bezighoudt met het delen van kennis en expertise op het gebied van eetstoornissen. De groep kan bestaan uit bijvoorbeeld psychologen, psychiaters, diëtisten, huisartsen, verpleegkundigen en andere zorgverleners die betrokken zijn bij de behandeling van mensen met eetstoornissen.
Het doel van de kenniskring is om de kennis en expertise over eetstoornissen te vergroten, te delen en te verspreiden onder de hulpverleners. Dit kan bijvoorbeeld door het bespreken van casussen, het uitwisselen van ervaringen, het bijhouden van de laatste ontwikkelingen op het gebied van eetstoornissen en het bespreken van verschillende vormingen/opleidingsaanbod.
Een kenniskring eetstoornissen kan bijdragen aan de kwaliteit van de behandeling van mensen met eetproblemen en/of eetstoornissen. Door het delen van kennis en expertise kunnen zorgverleners beter op de hoogte blijven van de laatste vormingen en opleidingen en kunnen zij hun behandeling hierop afstemmen. Dit kan leiden tot een verbetering van de behandeling en daarmee de gezondheid en kwaliteit van leven van mensen met eetstoornissen.
Vroegdetectie-Vroeginterventie (0-23j)
De kenniskring Connect legt de verbinding tussen alle hulpverleners in de provincie die een aanbod van vroegdetectie en vroeginterventie hebben. Met als doel uitwisseling van expertise en het verruimen van de kennis. Daarnaast willen we het bestaande aanbod op elkaar afstemmen en waar mogelijk uitbreiden. Er worden initiatieven opgestart om de kwaliteit van het aanbod te optimaliseren en de link te leggen met de geïntegreerde basisvoorzieningen op de eerstelijn.
Kom meer te weten over het Connect programma.
ADHD
Voor Kinderen en jongeren met een ADHD-diagnose verwijzen we naar de aparte template. De Kenniskring ADHD werkte de voorbije jaren aan een praktisch en concreet instrument dat gedragslijnen voorstelt die de klinische praktijk ondersteunen: het Zorgpad ADHD. Het zorgpad beoogt een optimaal traject voor kinderen en jongeren (jongvolwassenen) met druk gedrag en/of aandachts- en concentratieproblemen. Iedereen die met deze doelgroep te maken heeft, kan er wetenschappelijk verantwoorde én praktische informatie op maat vinden. De kenniskring komt niet meer samen.
Klik hier voor de website van het zorgtraject: https://www.adhd-traject.be/nl.
Bericht Hoge Gezondheidsraad: Van eerste hulp bij ADHD tot uitgewerkt zorgpad.
Liaison naar gezondheidszorg. Alle kenniskringen en de activiteiten van YUNECO Crosslink (via de modaliteiten van het opleidingskruispunt) moeten de versterking van de eerstelijns gezondheidswerkers, inclusief huisartsen en pediaters) mee tot doel hebben. Uiteraard richt de Consultdesk zich ook tot hen.
|