YUNECO CROSSLINK

Team Crosslink Participatie

Contactpersoon

Charlotte Nys
Positie:
Participatiecoach
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
0474 93 01 34

Links

Overige informatie

Overige informatie

Als participatiecoach voor YUNECO is het mijn doel om de participatie van kinderen, jongeren en hun context in de brede geestelijke gezondheidszorg te versterken. Participatie is niet alleen een kinderrecht (opgenomen in het Kinderrechten Verdrag, artikel 12), maar zorgt er ook voor dat het kind en de context vaardigheden ontwikkelen zoals opkomen voor zichzelf, een standpunt innemen, samenwerken, enz. Daarnaast zorgt het ook voor meer kwalitatieve hulpverlening die beter toegespitst is op de noden van het kind en de context. Doordat de kinderen, jongeren en hun context merken dat er geluisterd wordt en hun mening telt, motiveert dit om aan te slag te gaan. 

Als participatiecoach tracht ik de kansen van kinderen, jongeren en hun context om te participeren te optimaliseren. Om tot participatie te komen is het belangrijk dat kinderen, jongeren en hun context aangemoedigd en ondersteund worden in het uiten van hun mening en betrokken worden bij alle besluitvorming die hun geestelijke gezondheid aangaat. Hiervoor moeten ze duidelijk en op maat geïnformeerd worden over de manier waarop hun deelname zal plaatsvinden en de omvang van hun deelname. Ze moeten begrijpen welke impact ze kunnen hebben en wie de uiteindelijke beslissing zal nemen. Kinderen, jongeren en hun context kunnen niet worden gedwongen om hun mening te geven en kunnen op elk moment stoppen met deelnemen. Kinderen, jongeren en hun context moeten goed voorbereid zijn. Dit kost tijd en de medewerking van volwassenen. 

Ook het ondersteunen van actoren in het netwerk om hun participatief werken verder te ontwikkelen hoort bij de opdracht. Deze ondersteuning is steeds op maat en waar nodig in samenwerking met Esperto. Via de ‘participatiereflex’-workshop kunnen netwerkactoren zicht krijgen op:

  • waar ze op dit moment staan op vlak van participatie,
  • welke acties ze eventueel kunnen ondernemen om participatie in de voorziening te optimalieren,
  • welke ondersteuning ze nodig hebben van de participatiecoach, beleid en ervaringsdeskundigen. 

Heb je nog vragen of wil je verder aan de slag rond participatie van kinderen, jongeren en hun context, aarzel niet om mij te contacteren. Ik bekijk graag persoonlijk met jullie wat de mogelijkheden zijn.

 

Tot gauw!

Charlotte Nys

0474/93.01.34

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.