Can You Fix it?

Updated

Kenmerken methodiek

Leeftijdsbereik
Jongere (+13j)
Vroegdetectie/-interventie
Interventie
Werkvorm
  • Individueel programma
  • Psycho-educatie
  • Serious game
  • Website
  • Zelfhulp
Online/offline
Online hulpverlening
Kostprijs
Gratis
Bron
https://www.soaaids.nl/nl
Evidence-based
Can You Fix It?’, het online spel over liefde, seks en relaties, heeft van het nationale Centrum Gezond Leven de erkenning ‘goed onderbouwd’ gekregen. De erkenning bevestigt dat dit e-learning-instrument is ontwikkeld op basis van effectieve modellen voor
Jongeren tussen de 12 en 18 jaar krijgen vaak te maken met grensoverschrijdend seksueel gedrag. ‘Can You Fix It?’ is een online serious game die ze leert op tijd ‘nee’ zeggen.

Hoe het werkt
Jongeren bekijken filmpjes van situaties die uit de hand dreigen te lopen. Van tevoren hebben ze gekozen voor het perspectief van het meisje of de jongen. Je hoort de gedachten van de hoofdpersoon en als jongeren vinden dat hun grens is bereikt, klikken ze op de Fix-It knop. Zo beïnvloeden ze de afloop van het filmpje. Een ‘Lovecoach’ helpt met adviezen en tips.

Verschillende perspectieven
Situaties blijken vaak uit de hand te lopen door miscommunicatie of doordat jongeren dingen niet durven te zeggen of vragen. Door hetzelfde filmpje vanuit een ander perspectief te bekijken, wordt dat ineens heel duidelijk.

Resultaten
Sinds de lancering in november 2010 zijn 180.000 unieke bezoekers gemiddeld 8,5 minuut met de interactieve filmpjes bezig geweest. Opvallend is dat meer dan 95% van de jongeren de filmpjes vanuit beide perspectieven hebben bekeken.

‘Can You Fix It?’ als Onderdeel van een campagne
De game is onderdeel van de campagne ‘Maak seks lekker duidelijk’, die verspreid is via social media, banners, outdoor uitingen en op scholen.

Bezoekers-beoordelingen

Er zijn nog geen bezoekers-beoordelingen voor deze methodiek. Gelieve slechts een beoordeling in te dienen als je deze methodiek zelf al hebt gebruikt.
Beoordelingen (hoe hoger hoe beter)
Beoordeling
Gelieve slechts een beoordeling in te dienen als je deze methodiek zelf al hebt gebruikt.
Commentaar